vrijdag 26 januari 2018

Carnaval krans

Carnavalskrans naast de voordeur


Hier in het Zuiden kunnen we ons verheugen op het aanstaande carnavalsfeest. Daar hoort natuurlijk ook passende decoratie bij! Deze carnavalskrans, met uiteraard rood, geel en groen, hangt naast de voordeur. Ziet er meteen heel vrolijk en feestelijk uit. Alaaf!

Carnavalsdecoratie

Carnaval, of vasteloavend zoals we hier ook wel zeggen, hoort helemaal bij de Limburgse cultuur. De laatste jaren zie je ook steeds meer decoratie met een carnavalsthema. In huis, aan het raam of aan de voordeur worden allerlei versieringen in typische carnavalskleuren, met clowns of andere attributen, zoals maskers, ballonnen of slingers gemaakt.
Het ziet er natuurlijk ook heel vrolijk en gezellig uit. Zeker wanneer in de hele straat de huizen wat versierd zijn. Ik wilde ook graag wat carnavalsstemming in en om huis, dus besloot deze krans bij de voordeur op te hangen. 


Carnavalskrans

De basis voor deze krans is een gewone takkenkrans. Deze hing tot voor kort nog buiten op met kerstversiering. Zo'n krans kun je eigenlijk steeds opnieuw gebruiken. Oude versiering er af, nieuwe er op en hij hangt weer! Uiteindelijk zal de krans wel wat lijden door weersinvloeden, maar zelfs buiten gaat die best lang mee.
De krans is versierd met grote bloemen, lint en een paraplu. Grappig en zo gemaakt. Uiteraard heb ik gekozen voor de carnavalskleuren, rood, geel en groen. Dat maakt het carnavalsthema meteen duidelijk. Het is echter ook mogelijk om carnavalsdecoratie in andere kleuren te maken. Gebruik dan typisch carnavalsaccessoires, zoals clowns of maskers.

Zelf deze carnavalsversiering maken

Wil jij ook zo'n krans aan je voordeur hangen om helemaal in carnavalsstemming te komen? De krans is zo gemaakt en je hebt er niet veel voor nodig. Als je niet precies deze accessoires kunt vinden, kun je natuurlijk ook prima andere spulletjes gebruiken. Alles wat bij het carnavalsthema past, is geschikt!
Ik heb zelf een takkenkrans gebruikt. Rieten kransen, wilgenkransen... het maakt eigenlijk niet uit welke soort je neemt. Ook andere kransen, zoals een mos- of strokrans kun je gebruiken. Ook een piepschuimring is prima, deze bekleedt je dan met stof of omwikkel je met lint, zodat deze helemaal bedekt is.

Nog meer ideeën opdoen? Op Carnavals decoratie staan nog meer leuke ideeën voor carnavalsversieringen.



Wat heb je nodig?

  • Krans
  • Lint rood-geel-groen (als je dit niet kunt vinden, kun je ook drie aparte linten in deze kleuren nemen)
  • Grote "bloemen" rood-geel-groen
  • Parapluutje 
  • Touw en eventueel ijzerdraad

De krans maken 

Je begint met het maken van een lusje van touw aan de bovenkant van de krans. Hier kan de krans naderhand aan opgehangen worden. Het is belangrijk om de krans aan het touwtje te laten hangen, zodat je ziet hoe hij straks aan de muur hangt. Zo kun je de positie van de bloemen en paraplu nauwkeurig bepalen.
Dan bevestig je eerst de bloemen, compact in een groepje. De bloemen worden onderaan geplaats, rechts van het midden. De bloemen zet je eenvoudig met een ijzerdraadje vast. Let er uiteraard op dat ze stevig vast zitten, zodat ze niet wegwaaien.
Dan knoop je onder de bloemen het lint om een takje. De bloemen bedekken zo de knoop. Wikkel het lint om de krans, kruis een paar keer voor een speels effect. Zorg dat je aan de andere kant wee rbij de bloemengroep uitkomt en knoop het uiteinde vast, zodat deze knoop ook door de bloemen bedekt wordt.
Klap de paraplu open en steek de steel van de paraplu door de krans en zet deze met touw of ijzerdraad vast. Plaats de paraplu diagonaal ten opzicht van de bloemen. De paraplu komt dan bovenaan, links van het midden. Zo krijg je een mooie verdeling.
Hang de krans dan aan het lusje op en je bent klaar voor de dolle dagen!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten