maandag 1 augustus 2016

Robijnen boeket

40-jarig huwelijk


Een robijnen boeket voor een robijnen bruiloft. Het blijft gewoon mooi zo'n klassiek boeket vol bloemen. Leuk om te krijgen, maar ook om te geven en zeker voor zo'm speciale gelegenheid.


Afgelopen week waren mijn lieve tante en oom 40 jaar getrouwd. Dat is, zeker in deze tijd, toch wel speciaal en bij zo'n bijzondere dag hoort natuurlijk een bos bloemen! Omdat een 40 jarig huwelijk ook wel Robijnen huwelijk genoemd wordt, wilde ik ook graag een robijnrood boeket...

Hoewel er in de natuur de prachtigste kleuren voorkomen, in de meest verschillende tinten, is het met "echte" bloemen soms moeilijk om een precieze kleur of tint te vinden. Een alternatief kan zijn om geverfde bloemen te gebruiken, zo zie je vaak (blauw) geverfde Chrysantjes, geverfde sierkolen of (zilver) gespoten Hortensia's. Dit boeket is echter met natuurlijke bloemen gemaakt met donker rode, bordeauxrode en donker roze tinten, om zo veel mogelijk in de buurt van "robijnkleur" te komen. Het licht roze past goed bij de donker rood en -roze en zorgt door het contrast voor wat diepte in het boeket.


In het boeket zijn licht roze (oud roze) rozen (Rosa) gebruikt, donker rode/roze Alstroemeria, lichtroze Limonium latifolium en donker roze hanenkammen Celosia argentea (Cristata groep) en wat appelblad (Gaultheria sallal) als vulling. Het is een klassiek rondgebonden, gemengd boeket. 
Om het helemaal feestelijk te maken, is het boeket in folie ingepakt, met een grote strik van lichroze en rode organza. 
Zo'n klassiek boeket vind ik het mooiste in de vaas staan zonder folie. gewoon een volle vaas met bloemen. Wanneer de vaas goed passend is (niet te wijd), kan ook de elastiek of het bindtouw los geknipt worden. Het boeket valt dan wat losser en wijder, waardoor het nog voller en groter uitziet. Als het boeket goed korenschoof gebonden is, vallen alle bloemen wat naar buiten, maar blijft de vorm en verdeling van de bloemen behouden. Het is wel belangrijk dat de vaas passend is, de bovenkant moet goed aansluiten (liefst wat smaller) en de onderkant moet genoeg ruimte hebben voor de stelen. Bij een te wijde opening, vallen alle bloemen naar de rand en krijg je in het midden een gat, bij een te smalle vaas (aan de onderkant) worden de stelen geklemd en valt het boeket niet natuurlijk. Ook de hoogte van de vaas moet bij de lengte van de stelen passen, zodat het boeket genoeg steun heeft en er ook niet inzakt. Is dat niet het geval, dan kan het boeket beter vastgebonden in de vaas gezet worden. Wel altijd even de stengels schuin aansnijden, voordat het in lauw warm water gezet wordt.  
Toen het boeket naderhand in de vaas stond, is de strik om de vaas geknoopt. Dit staat niet alleen leuk, maar geeft ook een extra feestelijk en decoratief effect.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten